czwartek, 12 grudnia 2013

Świętomarcińska gęsina

Trochę spóźniony post. Na świętego Marcina (11 listopada), najlepsza gęsina jak mawiano w dawnej Polsce. Tradycję spożywania tego mięsa próbuje od jakiegoś czasu wskrzesić w naszym regionie Muzeum w Swołowie.
W opracowywanym materiale wydobytym w roku 2003 trafiłem na formę naczynia, które mnie zainspirowało do tego "okołomarcińskiego" wpisu.
W latrynie nr 2, z której już wcześniej prezentowałem ciekawe naczynia, znaleziono również dużych rozmiarów brytfannę. Naczynie ma 41 cm długości, 27 cm szerokości i prawie 9 cm wysokości. W sam raz na okaz jakiegoś drobiu. Wnętrze brytfanny pokryte jest oliwkowozieloną glazurą, a całość wzmocniona była drutem, co miało na celu wzmocnienie jej konstrukcji. Ślady osmolenia jakie widnieją na jej powierzchni świadczą, że musiała być dość często używana w koszalińskiej kuchni.





Brytfanna z latryny nr 2 w Koszalinie (fot. A. Kuczkowski)

2 komentarze:

  1. Witam! jak jest datowana ta brytfanna?

    OdpowiedzUsuń
  2. Z datowaniem zabytku jest kłopot. Pochodzi bowiem z zasypiska studni/latryny. Współwystępujący materiał masowy sugeruje, że zasypanie tego obiektu mogło nastąpić na początku XIX wieku. Tak więc wszystie naczynia stamtąd pozyskane datować można na okres przed tym czasem. Sama brytfanna powstała, jak mi się wydaje, w XVIII wieku.

    OdpowiedzUsuń